10 procent van je pensioen in 1 keer opnemen.

Het wordt in 2023 mogelijk om een deel van je pensioen in 1 keer op te nemen als je met pensioen gaat. Kies je hiervoor? Dan kunnen we tot maximaal 10% van de waarde van je opgebouwde ouderdomspensioen in 1 keer aan je betalen. Een lager percentage is ook toegestaan.

Je betaalt wel belasting over dit bedrag. Ook kan de uitkering van een bedrag ineens invloed hebben op je eventuele huurtoeslag of zorgtoeslag. Kies je voor een bedrag ineens? Dan wordt de pensioenuitkering die je levenslang gaat ontvangen lager.

De keuzemogelijkheid is voorlopig uitgesteld tot 1 juli 2023
Er wordt nog aan de details van de wet gewerkt. Het is de regering niet gelukt de keuzemogelijkheid per 1 januari 2023, zoals eerder de bedoeling was, in te laten gaan. Zodra de wetgeving duidelijk en de ingangsdatum definitief is, informeren wij je hierover. Vanaf dat moment kun je ook op Mijn pensioen een berekening maken met de pensioenplanner. Voor inzicht in de gevolgen voor je pensioen, als je kiest voor een bedrag ineens. Binnenkort informeren wij je hier op onze website uitgebreider over. Je kunt in elk geval nog geen gebruik maken van de optie ‘bedrag ineens’ als je voor 1 juli 2023 met pensioen gaat.