Zo maak je de wereld een klein beetje beter

Duurzaam beleggen? Ja graag. Maar het liefst wel op zo’n manier dat het niet ten koste van mijn pensioen gaat. Bijdragen aan een betere wereld, aan een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Dat willen we allemaal. Net als een goed pensioen.

Gerrit Willem Gramser, of “GW, zoals iedereen mij noemt”, is Group Treasurer bij AkzoNobel. Hij zit als bestuurslid van ons pensioenfonds in de beleggingscommissie. GW vertelt waarom maatschappelijk verantwoord beleggen zo belangrijk is en wat dit betekent voor ons pensioenfonds.

Goed zorgen voor mens en natuur zit in ons DNA
“Voor ons is duurzaam ondernemen niet iets van de laatste tijd. Of iets waar we nu meer aandacht aan besteden. Dat deden we altijd al. Want AkzoNobel is van oudsher natuurlijk een chemiebedrijf en chemie kan een gevaarlijk goedje zijn. Voor mens en natuur. De focus op duurzaamheid en veiligheid is voor AkzoNobel, Nouryon, Nobian en Salt Specialties dan ook een tweede natuur. In het bedrijf, in de cultuur, in alles wat we doen. Dat geldt voor de ondernemingen net zo hard als voor ons pensioenfonds.

 

“Natuurlijk, een goed pensioen staat voorop.
Maar wel in een leefbare wereld. Nu, maar ook straks.”

 

We zoeken altijd naar de beste balans

Ons principe als pensioenfonds is om te proberen geld zo goed mogelijk te beleggen. Zodat mensen later een goed pensioen hebben. We kijken daarvoor naar rendement, risico, duurzaamheid (ESG) en kosten. Die balans, daar zoeken we voortdurend naar. En die hebben we volgens onze deelnemers ook gevonden, blijkt uit ons eerdere onderzoek.

Natuurlijk, er zijn deelnemers die een hoger rendement zwaarder laten wegen en deelnemers die juist de andere kant op leunen en vinden dat duurzaamheid best wel wat ten koste mag gaan van rendement. In die zin zijn er altijd persoonlijke voorkeuren. Maar de meerderheid kan zich vinden in de huidige balans.

Wij beleggen in ESG-leiders
In de beleggingswereld is duurzaamheid (ESG) vaak iets negatiefs. Iets dat risico’s met zich meebrengt. Wij willen dat graag omdraaien en zien duurzaamheid als een kans. Wij geloven dat bedrijven die vooroplopen met duurzaamheid, de ESG-leiders, het in de toekomst beter zullen doen dan hun concurrenten die daar minder of geen aandacht voor hebben.

We zijn geen moraalridders met grote woorden zonder concrete plannen. Wij beleggen in bedrijven die het goed doen op basis van objectieve duurzaamheidsdata. En bedrijven die niet goed scoren op de duurzaamheidsladder laten we links liggen. Door zoveel mogelijk de bedrijven te ondersteunen die vooroplopen op de ESG-criteria, laten we anderen zien: duurzaam beleid levert geld op.

‘Hoho, wij willen het óók beter gaan doen’
We hopen natuurlijk dat we de bedrijven die nog niet de beste score hebben, daarmee stimuleren om ook meer aandacht aan duurzaam ondernemen te gaan besteden. Doordat zij denken: ‘hoho, wij raken steeds verder achterop, wat doen zij anders? Kunnen wij dat ook doen? Want dat krijgt de steun van beleggers.’ Tegelijk stimuleren we de bedrijven die het goed doen, om het goed te blijven doen. Of het nóg beter te gaan doen. Kortom, we belonen goed gedrag.

Put your money where your mouth is
Ik denk dat je op die manier de hele wereld een stukje beter kunt maken. In plaats van te kijken naar wat er niet goed gaat, kijk je naar wat er wel goed gaat en moedig je dat aan. Daarin maken wij geen extreme keuzes, maar kiezen ervoor om te investeren in bedrijven die het beter doen dan het gemiddelde.

Daarbij verwachten wij dat de gemiddelde prestaties van bedrijven op duurzaamheid zullen toenemen. Dus ook wij blijven doorselecteren om te zorgen dat de bedrijven waarin wij investeren het beter blijven doen dan dat gemiddelde. En de achterblijvers merken dat ze steeds minder investeringen van beleggers krijgen en kunnen dus niet veel langer achterblijven. Zo maak je de wereld een klein beetje beter.

 

"We investeren in bedrijven die vooroplopen. Zo maken we beter nog beter.
En stimuleren we de rest het óók beter te doen."

 

Laat het maar eens zien
Ik vind het wel erg belangrijk, dat je altijd kunt uitleggen wat je doet. Dat is nog best lastig als je het over ESG hebt. Want hoe meet je dat? Het zijn nu vaak nog vaak ‘mooie verhalen’ die je hoort over het goed doen en willen doen. Maar laat het maar eens zien. Hoe meet je de impact die je maakt? Het helpt als we dat veel meer data-gedreven zouden maken. Daar kunnen we nog een grote stap in maken wat mij betreft. Ik geloof ook zeker dat mensen dat accepteren en waarderen. Meer transparantie, duidelijkheid. Laten we daar met elkaar aan werken.”

Hoe beleggen wij duurzaam?
Ons principe als pensioenfonds is om te proberen geld zo goed mogelijk te beleggen. Zodat mensen later een goed pensioen hebben. We gebruiken daarvoor een vierhoek. In de vier hoeken staan rendement, risico, duurzaamheid (ESG) en kosten. Deze onderwerpen moeten zo goed mogelijk in evenwicht zijn.

Oftewel: je wilt voor iedereen een goed pensioen, dus rendement. Je moet rekening houden met de risico’s zodat je met redelijke zekerheid dat pensioen kunt bieden. Aandacht voor ESG is belangrijk om duurzaam te zijn. Tegelijk moet je rekening houden met kosten, want het beste is misschien ook het duurste. Dat eet dan weer rendement op.

Wat is ESG eigenlijk?
ESG staat voor Environment (het milieu), Social (de mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur). Het zijn de drie belangrijkste criteria als het gaat om het meten van duurzaamheid en vormt hierdoor de basis van duurzaam en verantwoord beleggen.