Uit elkaar

Een scheiding (of een beëindiging van een geregistreerd partnerschap) heeft gevolgen voor je pensioen. Pensioen wordt namelijk als gemeenschappelijk bezit gezien. Het pensioen moet dus worden verdeeld. Je kunt de betaling aan je ex-partner door het pensioenfonds laten regelen. Je moet het pensioenfonds hier wel van op de hoogte stellen. 

Ieder de helft

In de wet is geregeld dat de helft van het ouderdomspensioen dat jij tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd, naar je ex-partner gaat. Overlijdt je ex-partner, dan krijg je zelf weer het volledige pensioen. Kom je te overlijden? Dan stopt het ouderdomspensioen, ook voor je ex-partner.

Andere verdeling

Je kunt samen met je partner een andere verdeling afspreken, bijvoorbeeld 60% -40% of een andere combinatie. Ook kan je conversie aanvragen. Dat houdt in dat het door jouw tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen en/of het recht op bijzonder nabestaandenpensioen verdeeld wordt in een zelfstandig ouderdomspensioen voor jou en een zelfstandig ouderdomspensioen voor je ex-partner. Het overlijden van de één heeft dan geen gevolgen voor het pensioen van de ander. Aan conversie moeten beide partijen, maar ook het pensioenfonds meewerken.

Pensioenfonds APF kan de betaling regelen

Wil je dat Pensioenfonds APF de betaling aan je ex-partner regelt? Dan moet je binnen twee jaar na je scheiding het pensioenfonds op de hoogte brengen van je scheiding. Dat doet u door het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’ op te sturen, samen met een kopie van het scheidingsconvenant. Als je het pensioenfonds niet op de hoogte stelt heeft je ex-partner natuurlijk nog steeds recht op een deel van het ouderdomspensioen. Je moet dan alleen tegen de tijd dat je met pensioen gaat zelf de betaling regelen.

Bijzonder partnerpensioen

In geval van een scheiding is het partnerpensioen dat je tot de scheidingsdatum bij APF heeft opgebouwd voor je ex. We noemen dit partnerpensioen trouwens ‘bijzonder partnerpensioen’.