Dekkingsgraad april 2020

In de afgelopen periode is de (actuele) dekkingsgraad rond de 90% blijven schommelen. Dit betekent dat de financiële situatie niet verder verslechtert, maar ook niet verbetert. De markt blijft zeer beweeglijk, met grote uitslagen naar boven en naar beneden.

Om te herstellen naar een dekkingsgraad van ten minste 100% hebben wij hogere rendementen én een stijging van de lage rente nodig. Op de korte termijn wordt niet verwacht dat de rente gaat stijgen. Toch zijn de meeste economen het er wel over eens dat de economie en de rente zich op termijn zal herstellen. Maar het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren.

Wij houden goede hoop op een tijdig herstel maar de risico’s blijven nog steeds zeer hoog. Vanzelfsprekend volgen we de situatie op de voet en houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

De beleidsdekkingsgraad per eind april 2020 is 100,0%
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. De hoogte van de beleidsdekkingsgraad is belangrijk. Beslissingen over verhogingen en verlagingen van het pensioen worden namelijk op basis van deze dekkingsgraad aan het eind van elk jaar genomen. Door gebruik te maken van een gemiddelde, is deze dekkingsgraad stabieler dan de actuele dekkingsgraad.

De actuele dekkingsgraad per eind april 2020 is 91,3%
De actuele dekkingsgraad is de dekkingsgraad per maand. Deze dekkingsgraad kan erg schommelen en laat de gevolgen van financiële ontwikkelingen meteen zien. Dat is terug te zien in onderstaande grafiek.

 

 

Meer over de coronacrisis en jouw pensioen