Webinar Mijn pensioen

Donderdag 16 januari vond het webinar Mijn pensioen plaats. Goed om te zien dat er zoveel mensen om 19.30 uur klaar zaten om zich te laten informeren over het nieuwe portaal. Wil je het webinar nog een keer rustig terugkijken? Of kon je er niet bij zijn? Kijk dan hier het webinar terug.

Kijk hier het webinar terug!

Tijdens het webinar kregen we veel vragen binnen. Het lukt niet om alle vragentijdens de uitzending te beantwoorden. Er waren veel vragen over het portaal zelf, maar ook was er een aantal inhoudelijke vragen over de regeling. De vragen en antwoorden over Mijn pensioen vind je hieronder. Ging jouw vraag niet over Mijn pensioen? Dan krijg je daar van ons persoonlijk nog een antwoord op. Houd je mailbox dus in de gaten.

Veelgestelde vragen Mijn pensioen

 1. Zijn de genoemde bedragen bruto of netto?
  De bedragen die je ziet bij Mijn pensioenoverzicht zijn altijd nettobedragen. Wil je alvast kijken welke invloed je keuzes hebben op je pensioen? Dan kun je zelf aangeven of je de bedragen bruto of netto wilt zien. Als je je pensioen online aanvraagt via Mijn pensioen, zie je alleen de brutobedragen.

 2. De in de presentatie genoemde bedragen zijn altijd nettobedragen per maand. Dus ook in de belastingtarieven die op dat moment van toepassing zijn?
  In de presentatie zijn netto- en brutobedragen genoemd. We rekenen altijd met de belastingtarieven van dit moment.

 3. Hoe kunnen jullie weten wat het nettobedrag is per maand/jaar in de toekomst?
  Of is dat altijd een schatting? Het is een schatting. In de berekeningen gaan wij altijd uit van de belastingtarieven van dit moment.

 4. Hoe zeker is het pensioenbedrag dat jullie vermelden?
  Het is afhankelijk van onder meer een rekenrente die richting nul gaat. Verandert er dan niet heel veel wat betreft het pensioenbedrag? Voor de berekening van de bedragen in Mijn pensioen kijken we naar de gegevens van nu:
  - jouw eigen gegevens;
  - de regels, bijvoorbeeld ons pensioenreglement en de factoren waarmee wij je pensioen berekenen;
  - de financiële situatie van ons pensioenfonds.

  Er zijn heel veel zaken die de uiteindelijke hoogte van je pensioen bepalen. Bijvoorbeeld veranderingen in jouw situatie, zoals in je salaris of je deeltijdpercentage. Maar ook als je gaat scheiden, veranderen je pensioenbedragen. Kijk daarom minstens 1 keer per jaar hoeveel pensioen je hebt.

 5. Maakt de beschikbare premie geen onderdeel uit van het inkomen bij Mijn pensioenoverzicht?
  Jawel, het pensioenbedrag bij Mijn pensioenoverzicht is inclusief het pensioen uit de beschikbare premieregeling.

 6. Waar kan ik in Mijn pensioen zien hoe groot het pensioendeel is dat gerelateerd is aan de beschikbare premie?
  Je vindt dit terug in het overzicht bij Mijn pensioenoverzicht en Bij mijn pensioen bij…Met dit deel van je pensioen kun je nu nog niet plannen.

 7. Is het mogelijk online via Mijn pensioen met het pensioenfonds te communiceren en vragen te stellen?
  Via de chatfunctie op Mijn pensioen kun je direct online in gesprek gaan met 1 van onze collega’s. Bellen kan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op 013 462 33 12. En je kunt ons op elk moment van de dag een vraag stellen via de knop op de contactpagina.

 8. Waar kun je op Mijn pensioen zien wat de impact op je pensioen is als je bijvoorbeeld 4 jaar eerder stopt met werken?
  Dat kun je berekenen bij Mijn pensioen plannen.

 9. Ik heb ook ergens anders gewerkt. Hoe kom ik aan de informatie waar en hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?
  Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je een totaaloverzicht van al je pensioen en je AOW, dus ook van het pensioen dat je ergens anders hebt opgebouwd.

 10. Heeft mijn ex-partner ook een Mijn pensioen portaal?
  Ex-partners met een verevend deel pensioen of bijzonder partner pensioen hebben toegang tot Mijn pensioen maar kunnen alleen het archief raadplegen.

 11. Worden de gegevens bij het berekenen van de uitgaven opgeslagen zodat ze de volgende keer beschikbaar zijn?
  De vragen die je bij de eerste keer inloggen invult, blijven opgeslagen in je persoonlijke omgeving. Wil je ze wijzigen? Dat kan bij Mijn pensioenoverzicht. In de legenda links zie je onderin het rode blokje ‘uitgaven’. Klik op ‘aanpassen’ en loop alle vragen opnieuw door.

  De keuzes die je maakt bij Mijn pensioen plannen worden niet opgeslagen. Je kunt ze wel printen of als PDF opslaan om de uitkomsten later nog eens te bekijken.

 12. Waarom zie ik op Mijn pensioen elders opgebouwd pensioen en eigen spaargeld niet in terug?
  Die gegevens moet je zelf invoeren bij Mijn pensioenoverzicht. Links zie je een menu met daarin ‘elders pensioen opgebouwd’ en ‘eigen vermogen’. Klik daarop en klik vervolgens op ‘aanpassen’. Je kunt dan je gegevens toevoegen. Deze gegevens worden alleen opgeslagen in jouw persoonlijke omgeving. Je kunt ze op elk moment aanpassen en verwijderen.

 13. Wat is 't verschil met mijnpensioenoverzicht.nl?
  Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je een totaaloverzicht van je opgebouwde pensioen vanuit meerdere pensioenregelingen, als dat voor jou geldt. Deze gegevens worden elk kwartaal aangepast. Op Mijn pensioen heb je dagvers inzicht in jouw pensioen bij pensioenfonds APF. Je hebt ook meer mogelijkheden bij Mijn pensioen plannen. Ook kun je via Mijn Pensioen (kleine) wijzigingen doorgeven.

 14. Kan ik Mijn pensioen ook digitaal aanvragen en digitaal ondertekenen?
  Ongeveer een half jaar voordat je 60 jaar wordt, kun je je pensioen online aanvragen. Op de homepage van Mijn pensioen zie je dan ook de tegel ‘Start pensioenaanvraag’. Print je aanvraag uit, onderteken deze en stuur hem met de bijbehorende stukken per mail of post naar ons toe. Helaas is het nog niet mogelijk om je aanvraag digitaal te onderteken. Dit zijn we wel aan het ontwikkelen. Zodra dit kan, lees je dat als eerste op onze website. Houd die dus in de gaten!

 15. Waar vind ik mijn prepensioen op het portaal?
  Je vindt jouw prepensioen terug in het overzicht bij Mijn pensioenoverzicht en Bij mijn pensioen bij…

 16. Is het ook mogelijk op voorhand wijzigingen in uitgaven in te geven gekoppeld aan bepaalde data? Voorbeeld: aflopen aflossing hypotheek op enig moment. 
  Je kunt niet vooraf bepaalde wijzigingen invoeren. Uitgaven gelden vanaf het moment dat je met pensioen gaat. 

 17. Als ik met pensioen ga, is mijn huis afgelost. Theoretisch moet ik dan toch de schuifregelaar voor WOZ waarde op nul zetten?
  Dat kan. Je kunt de WOZ-waarde gelijk laten, maar de woonlasten verlagen.

 18. Per wanneer rekent het programma met minder werken?
  Je kunt zelf een datum invullen bij Mijn pensioen plannen. De planner rekent dan uit wat de impact van minder werken is op je pensioen.