Wat betekent het omzetten van je tijdelijk ouderdomspensioen?

Per 31 december 2019 zetten we je tijdelijk ouderdomspensioen om in levenslang ouderdomspensioen als je geen bezwaar maakt. Na het omzetten vervalt je tijdelijk ouderdomspensioen per 31 december 2019. De waarde van je pensioen blijft gelijk. We rekenen je tijdelijk ouderdomspensioen om in extra levenslang ouderdomspensioen met pensioenleeftijd 68 jaar. Dit extra pensioen komt bovenop het levenslang ouderdomspensioen dat je al hebt opgebouwd in onze pensioenregeling.

Kan ik nog steeds eerder met pensioen?
Ja, dat kan. Alle keuzes waarmee je je pensioen eerder kunt laten ingaan, gelden nog. Ook alle andere keuzes (zoals deeltijdpensioen) blijven bestaan.

Kan ik de omzetting later ‘terugdraaien’?
Nee, dat kan niet. Als je het omzetten terugdraait, dan wordt dat gezien als een nieuw tijdelijk ouderdomspensioen. En die mogen we niet meer aanbieden op grond van de Pensioenwet.

Ik krijg al een tijdelijk ouderdomspensioen tot 65 jaar. Verandert die uitkering ook?
Nee, lopende uitkeringen passen we niet aan.

Ik heb al laten weten wanneer mijn tijdelijk ouderdomspensioen moet ingaan. Wat zijn de gevolgen?
Heb je je tijdelijk ouderdomspensioen uitgesteld? We bieden opnieuw de keuze aan om je tijdelijk ouderdomspensioen om te zetten in levenslang ouderdomspensioen.

Ik ben arbeidsongeschikt. Wat verandert er voor mij?
Het tijdelijk ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd, zetten we om in een levenslang pensioen met pensioenleeftijd 68 jaar.

Wat gebeurt er met tijdelijk ouderdomspensioen dat bij scheiding is verevend?
Het verevend tijdelijk ouderdomspensioen waar je ex-partner na scheiding recht op heeft, zetten we ook om in een levenslang ouderdomspensioen met pensioenleeftijd 68 jaar. Verevening is de term die gebruikt wordt voor de bepaling van het deel van het pensioen waar je ex-partner recht op heeft na een scheiding.

Verandert er iets voor het partnerpensioen?
Nee, we rekenen het tijdelijk ouderdomspensioen alleen om in extra levenslang ouderdomspensioen. Op jouw gekozen pensioendatum of eerdere ontslagdatum kun je een deel van je ouderdomspensioen ruilen voor een extra partnerpensioen. Ben je al uit dienst? Dan kun je 1 keer per jaar een deel van je ouderdomspensioen ruilen voor extra partnerpensioen.

Hoe houden jullie mij op de hoogte van het omzetten?
In januari 2020 krijg je een uitnodiging voor je persoonlijk pensioenportaal. Daar zie je (onder andere) de hoogte van je pensioen inclusief het omzetten van het tijdelijk ouderdomspensioen. Je ontvangt hiervoor nog een uitnodiging. Ook op je Uniform Pensioenoverzicht van 2020 is de omzetting verwerkt.

Wanneer mag ik op mijn vroegst met pensioen?
Je mag op zijn vroegst met pensioen op je 60e. Let op: ga je eerder dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen? Dan moet je een verklaring tekenen dat je helemaal stopt met werken.

Als ik mijn prepensioen niet omzet, mag ik het dan nog wel uitstellen?
Ja, maar alleen als je nog werkt. Als je stopt met werken, moet je prepensioen ingaan.

Hoe kan ik laten weten dat ik mijn tijdelijk ouderdomspensioen niet wil omzetten?
Gebruik het contactformulier op onze website als je je tijdelijk pensioen niet wilt omzetten.

Hoe bereik ik het pensioenfonds APF?
Bel of e-mail ons. We helpen je graag!