Uit elkaar

Een scheiding (of een beëindiging van een geregistreerd partnerschap) heeft gevolgen voor uw pensioen. Pensioen wordt namelijk als gemeenschappelijk bezit gezien. Het pensioen moet dus worden verdeeld. U kunt de betaling aan uw ex-partner door het pensioenfonds laten regelen. U moet het pensioenfonds hier wel van op de hoogte stellen. 

Ieder de helft

In de wet is geregeld dat de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd, naar uw ex-partner gaat. Overlijdt uw ex-partner, dan krijgt u zelf weer het volledige pensioen. Komt u te overlijden? Dan stopt het ouderdomspensioen, ook voor uw ex-partner.

Andere verdeling

U kunt samen met uw partner een andere verdeling afspreken, bijvoorbeeld 60% - 40% of een andere combinatie. Ook kunt u conversie aanvragen. Dat houdt in dat het door u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen en/of het recht op bijzonder nabestaandenpensioen verdeeld wordt in een zelfstandig ouderdomspensioen voor u en een zelfstandig ouderdomspensioen voor uw ex-partner. Het overlijden van de één heeft dan geen gevolgen voor het pensioen van de ander. Aan conversie moeten beide partijen, maar ook het pensioenfonds meewerken.

Pensioenfonds APF kan de betaling regelen

Wilt u dat Pensioenfonds APF de betaling aan uw ex-partner regelt? Dan moet u binnen twee jaar na uw scheiding het pensioenfonds op de hoogte brengen van uw scheiding. Dat doet u door het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’ op te sturen, samen met een kopie van het scheidingsconvenant. Als u het pensioenfonds niet op de hoogte stelt heeft uw ex-partner natuurlijk nog steeds recht op een deel van het ouderdomspensioen. U moet dan alleen zelf de betaling regelen.

Bijzonder partnerpensioen

Als u voor 2001 in dienst was bij AkzoNobel heeft u ook partnerpensioen opgebouwd. Het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd is ook voor uw ex-partner. Als u overlijdt krijgt uw ex-partner dit partnerpensioen. We noemen dit partnerpensioen trouwens ‘bijzonder partnerpensioen’.