Wat moet je weten over de coronacrisis en jouw pensioen

De maatregelen in Nederland rondom het coronavirus zijn aangescherpt. Misschien heb je vragen over je pensioen of maak je je er zorgen over. Hier vind je het antwoord op veel vragen. We doen er alles aan om ons fonds zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Hiervoor stelden we een crisisplan op. Natuurlijk informeren we je over de laatste ontwikkelingen. Wanneer nodig passen we de informatie aan. Houd onze site daarom in de gaten.

We betalen de pensioenuitkeringen uit
Ontvang je pensioen van ons? Dan krijg je jouw maandelijkse bedrag op de afgesproken datum. Goed om te weten: het kan zijn dat het geld pas in de loop van de dag op je rekening staat.

Wij zijn bereikbaar voor vragen over je pensioen
Je kunt zoals altijd terecht met vragen over je pensioen. Je bereikt ons telefonisch of via e-mail.

Veelgestelde vragen

Door de coronacrisis is er turbulentie op de financiële markten en we hebben te maken met steeds verder dalende rente. Dit heeft weer gevolgen voor de dekkingsgraad die daardoor ook daalt. Bij een lage rente moeten pensioenfondsen meer geld hebben om dezelfde pensioenuitkeringen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Door de dalende beurzen wordt er minder rendement behaald uit beleggingen van pensioenfondsen. Dit tast de financiële kracht van pensioenfondsen aan.

Op onze website houden we je regelmatig op de hoogte van al het nieuws dat je pensioen en onze dienstverlening raakt.

Als de dekkingsgraad zo blijft of verder daalt, heeft dat gevolgen voor je pensioen. In het uiterste geval moet Pensioenfonds APF dan de pensioenen verlagen. Niet alleen van de huidige gepensioneerden, maar ook van deelnemers die nu pensioen opbouwen. We weten nu nog niet of dat nodig zal zijn. Pensioenfonds APF doet er alles aan om de financiële situatie te verbeteren. Pas eind 2020 wordt duidelijk of het verlagen van pensioenen nodig is. Dat beslissen we op basis van de hoogte van de dekkingsgraad van eind december.

We beraden ons op mogelijk te nemen maatregelen. En volgen de situatie op de voet, samen met adviseurs en specialisten. We voeren een gedegen beleggingsbeleid. Zo beleggen we voor de lange termijn, met een ‘beleggingshorizon’ van tientallen jaren vooruit. Uitgangspunt is dat we de gevolgen van de coronacrisis zoveel te proberen te herstellen. Maar we kunnen niet voorspellen hoe lang dit duurt.

De dekkingsgraad van eind december 2020 is belangrijk. Dan wordt bepaald of deze te laag is en onze financiële situatie niet voldoende is. We hebben een plan opgesteld, een zogenaamd crisisplan. Het complete crisisplan kan je opvragen via contact. Daarin staan mogelijke maatregelen om te herstellen en de gevolgen voor jouw pensioen te beperken.

Het kabinet en sociale partners zijn druk bezig om het Pensioenakkoord vorm te geven. Het is nog onduidelijk wat de wijzigingen zijn, hoe deze precies ingrijpen en wat het effect is van de huidige financiële situatie in Nederland. Pensioenfonds APF houdt de ontwikkelingen rondom het pensioenakkoord in de gaten om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Onze dienstverlening gaat door zoals je van ons gewend bent. Je bereikt ons telefonisch of via Contact op de website. Je kunt zoals altijd bij ons terecht met vragen over je pensioen.

Neem een kijkje op de pagina veelgestelde vragen en wellicht staat het antwoord op je vraag hier al tussen.

De dekkingsgraad van Pensioenfonds APF is flink gedaald. In de loop van maart daalde de dekkingsgraad verder onder een belangrijke grens. Daardoor is de financiële situatie van het pensioenfonds verslechterd. Deze grens noemen we de kritische dekkingsgraad. Deze verschilt per pensioenfonds. Voor Pensioenfonds APF is de kritische dekkingsgraad 89,9%.

Lees meer over de dekkingsgraad.