Verantwoord beleggen? Natuurlijk doen we dat!

Verantwoord beleggen. Het klinkt mooi, maar wat houdt het eigenlijk in? Waarom doen we het? En: valt het pensioen hierdoor lager uit? Henk Brouwer (lid van de Beleggingscommissie) en Annette van der Krogt (Manager Verantwoord Beleggen bij de vermogensbeheerder) geven uitleg.

Henk Brouwer benadrukt dat het bij verantwoord beleggen niet gaat om ‘mooie praatjes’. “De uitgangspunten zijn formeel vastgelegd. We beleggen aan de hand van strikte regels. Zo willen we een hoog rendement tegen een aanvaardbaar risico. Ook zijn we niet uit op snelle successen; we beleggen voor de lange termijn. Verder hebben we ook regels voor bedrijven waarin we niet willen beleggen omdat we die niet maatschappelijk verantwoord vinden. Denk aan producenten van clusterbommen of andere controversiële wapens. Ook zetten we een streep door bedrijven waar sprake is van kinderarbeid of bedrijven die het milieu of mensenrechten aan hun laars lappen.” 

“Het levert juist rendement op!”
Toen APF een aantal jaar geleden duidelijke regels over verantwoord beleggen opnam in het beleggingsbeleid, is er hevig over gediscussieerd. Henk: “We vroegen ons af of ons rendement er onder zou lijden. Oftewel: accepteren we een lager pensioen omdat we verantwoord beleggen? Die vraag is 4 jaar later helemaal niet meer aan de orde. Het is nu eerder omgekeerd: als je nu niet verantwoord belegt, is de kans groot dat je rendement misloopt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. De gezondste bedrijven zijn duurzame bedrijven.” 
Henk noemt de affaire rond Volkswagen als voorbeeld. “Kijk wat er gebeurt als een bedrijf zich onmaatschappelijk gedraagt. Dat wordt keihard afgestraft. Bedrijven worden steeds kritischer gevolgd. De kracht van social media is daarbij ook heel belangrijk.”
Henk zit nu 8 jaar in de beleggingscommissie. Hij heeft veel zien veranderen. “Toen ik begon, was verantwoordelijk beleggen totaal geen onderwerp. Het werd afgedaan als luchtfietserij. Nu is het volstrekt normaal. Die verandering zie je ook in de maatschappij terug.”

Hoe voeren we de regels uit?
Annette van der Krogt legt uit dat APF het Global Compact van de Verenigde Naties (VN) gebruikt als uitgangspunt. “De VN heeft 10 principes voor verantwoord ondernemen opgesteld. Dat gaat van kinderarbeid tot anti-corruptie, van milieu-overtredingen tot mensenrechten. Houdt een bedrijf zich hier niet aan? Dan koopt APF geen aandelen van dit bedrijf. Zo gebruiken we het Global Compact van de VN als toets.” APF belegt wereldwijd in ruim 400 bedrijven. Worden die allemaal gescreend? Annette: “Daarvoor schakelen wij een extern bureau in. Zij onderzoeken bedrijven wereldwijd of zij zich houden aan de uitgangspunten van het  VN Global Compact. Op basis van deze informatie beoordeelt de vermogensbeheerder de bedrijven waarin APF aandelen en obligaties heeft. Op het moment dat een bedrijf 1 van de 10 principes overtreedt, krijgt het een rode stip. Neemt het bedrijf binnen 2 jaar geen maatregelen, dan stopt APF de belegging in dit bedrijf.” Naast het uitsluiten van bedrijven, wordt er ook naar landen gekeken. “APF koopt geen staatsobligaties van landen die op de sanctielijst staan van de VN en de Europese Unie. Denk aan Iran of Noord-Korea.”

APF laat stem horen
Een ander middel dat APF inzet is stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Annette: “Daarmee kun je ook verantwoord ondernemen stimuleren. Namens APF reageren wij op beleid of voornemens van een bedrijf. Niet dat wij overal in de wereld naar die vergaderingen gaan. Het is ook mogelijk om via internet te reageren en te stemmen.”
Daarnaast is er nog een heel ander instrument waarmee APF verantwoord beleggen stimuleert. Bij de selectie van  vermogensbeheerders kiest APF alleen uit kandidaten die zich houden aan de principes van duurzaam ondernemen”, zo stelt Annette. 
Tot slot benadrukt Annette dat het belangrijk is dat er een goed en open contact is tussen de beleggingscommissie en Syntrus Achmea Vermogensbeheer als uitvoerder. “We werken intensief samen. Regelmatig zijn we aanwezig bij vergaderingen. We verzorgen ook educatieprogramma’s over verantwoord beleggen. Verder geven we 1 of meerdere keren per jaar uitleg aan het Verantwoordingsorgaan. En als er vragen komen vanuit de deelnemers, dan komen die ook bij ons terecht.” 

Rapportages inzien?  
Wil je meer weten over ons beleid op het gebied van Verantwoord Beleggen? 
Klik hier voor rapportages en lijsten met bedrijven die voor onze beleggingen zijn uitgesloten. Hier zie je hoe het APF heeft gestemd tijdens aandeelhoudersvergaderingen.